Minun tarinani

Ihanaa kun kerrankin liikunnanohjaaja on vähän pyöreämpi itsekin! Tulee meille täällä altaassa parempi mieli” -kehuivat vesijumpparit vielä alkuvuodesta 2017. Otin kommentit pyöreään ulkonäkööni liittyen suurena kohteliaisuutena. Jaksoinhan silti ohjata työkseni liikuntaa päivittäin sekä liikehdin sulavasti kuin norppa oman lajini uinnin parissa. Kaikki tämä tuudittautuminen ja hyväksyntä yhä kasvavaa vaatekokoa ja vaakalukemaa kohti oli tulossa päätökseensä.

Elokuun lopussa 2017 sain käsiini lihavan ihmisen kuvan… pahimman mahdollisen tilanteesta teki se, että tajusin kuvassa hymyilevän nuoren naisen olevan minä itse! 110,5 kiloon kohonnut vaa’an lukema sekä ensimmäisen koon 48  talvitakin osto saivat sisäiset varoituskellot soimaan, tämän täytyi loppua!

Mitä tulisi siis tehdä eri tavoin kuin ennen?

Liikunnallinen olen ollut aina, eikä kilpauinnissa pieni pyöreys ole ikinä haitannut. Ongelmaksi oli muodostunut sokerin mättäminen, epäsäännölliset ja epäterveelliset ruokailutottumukset, parisuhde ”kuplassa” eläminen ja itsensä unohtaminen työn kiireissä. Kaikista näistähän minulla oli tietämystä, joten elämäntapamuutos ei jäisi tiedonpuutteesta kiinni. Olin vain jakanut tiedon muille ja unohtanut siinä lomassa toteuttaa periaatteita itseeni. ”Älä tee niinkuin minä teen, vaan niinkuin minä sanon”.

Let’s do this girl! Sokerit minimiin sekä niiden vaihto terveellisempiin kuten hedelmien omiin sokereihin. Kaikki vanhat himot sain pidettyä jokseekin kurissa herkkupäivien turvin ja huolehtimalla säännöllisestä ruokailuvälistä sekä riittävän suurista annoksista puhdasta ruokaa. Mitään ei kielletty täysin (poislukien muutaman ensimmäisen kuukauden ”karkkilakkoa”, jonka koen olleen pakollista kierteen katkaisuun). Korvasin vanhoja huonoja ruokia monen värisillä vihanneksilla, hyvistä lähteistä saaduilla hiilihydraateilla sekä laadukkailla rasvoilla. Ennen kaikkea tein ruokailuista mielenkiintoisia opettelemalla smoothie-ohjeita ja väsäämällä kutkuttavia salaatteja tai maustamalla uunijuurekset itse.

Tarvitsin myös uusia harrastuksia, jotka pitäisivät minut liikkeessä. Syyskuun 2017 alkeiskurssi Crossfit Naantalissa pomppasi etusivulleni Facebookissa. Olin aina ollut voimakas, joten pärjäsin painon nostoissa, mutta kaikki hapenottokykyä ja kuntoa vaativa oli kamalaa. Sitkeällä asenteella painoin eteenpäin tavoite mielessäni ”En halua enää olla se lihava ihminen”.

Pitkäjänteisyys, suunnitelmallisuus sekä rutiinit saivat aikaan tuloksia. Tulokset ruokkivat itse itseään ja paketti oli valmis vyörymään eteenpäin sellaisella voimalla etten olisi ikinä sitä itse uskonut! Vuoden 2018 aikana, omien treenien lisäksi valmennus ja liikunnanohjaus saivat tuulta purjeisiinsa aivan uudella tavalla. Kouluttauduin Personal Traineriksi sekä voimavalmentajaksi Spartan Academylla . Ensimmäiset asiakkaat tulivat kyselemään valmennusta, sillä olivat huomanneet muutokseni. ”Milka, koska sä oot onnistunut, niin auttaisitko myös meitä?”

Täytyy myöntää, että lähdin todella varovaisesti ja epäuskoisesti alussa uuteen elämäntapaani, mutta nyt ajateltuna se oli järkevää. Epäuskoinen olin heikon itsekurini suhteen, mutta nyt kun olen saanut luotua itselleni järkevät toimintatavat ennen kaikkea ruuan suhteen toimii kaikki pienellä vaivalla.

Preppaus, preppaus ja vielä kerran preppaus, voiko sitä korostaa liikaa! Toimii kaikkeen! Mikäli sinulla ei ole omia eväitä mukana töissä, mitä teet? Todennäköisesti ahdat itsesi täyteen työpaikkaruokalassa kermaperunoilla. Töiden jälkeen pitäisi käydä kaupassa etkä ole nauttinut välipalaa ennen töistä lähtöä, mitä teet? Todennäköisesti huonoja valintoja nälkäisenä kauppareissulla tai sitten olet jo syönyt sen autosta löytyneen puolikkaan suklaalevyn! Preppaus toimi samalla tavoin liikunnan suunnitteluun, merkitse ne kalenteriin ja sitten toteutat!”